Debile 2b

Forum klasy 2b gim

#1 2008-04-23 14:14:24

xnothingxspecialx

Power User

zadania na POLSKI!

1. WOJTEK ZAPOMNIA£ MI DAÆ! xD

2.
a) Liryka bezpo¶rednia
b) Liryka po¶rednia
c) Liryka po¶rednia
d) Liryka bezpo¶rednia

Dokonuj±c rozró¿nieñ kierowa³em siê ró¿nicami miêdzy liryk± bezpo¶rednia, a po¶redni±. W Liryce bezpo¶redniej wypowiada siê podmiot liryczny w pierwszej osobie. Natomiast w liryce po¶redniej osoba mówi±ca pozostaje nieujawniona, wyra¿aj±ca uczucia za pomoc± opisu, narracji a nawet dialogu.

3.Uwa¿am , ¿e upodobniæ do prozy mo¿na by tekst nr 2. Jest ciekawy. Mo¿na by opisaæ go na wiêkszej ilo¶ci kartek. Gdyby rozbudowaæ go do formy ksi±¿ki o mniej wiele wiecej osób zachcia³o by go przeczytaæ. Tekst 1 by³by równie¿ dobrze odebrany przez czytelników, je¶li by³by opowie¶ci±. Aby zmieniæ te teksty na prozê, trzeba by by³o napisaæ utwory tekstem ci±g³ym, bez wersów. Równie¿ nale¿a³oby nadaæ mu formê opowiadania.

4.a) Niebo w b³ocie – antyteza
[niebo] pije ziemie – animizacja
[niebo] szarpie drzewa – animizacja
b) ¶mieræ cz³owieka jest jak upadek pañstwa potê¿nego – porównanie
c) nie wabi³ mnie spi¿owy pomnik  - animizacja
I ma³omówna, cicha s³awa – animizacja

5. Zmiana ¶rodków poetyckich na jêzyk prozy to niezbyt udany zabieg. W prozie brakuje epitetów dziêki którym ³atwiej sobie wyobraziæ pokazywany ¶wiat. Fragmenty wierszy s± bardziej filozoficzne i wystêpuje w nich porównanie, które nadaje wierszowi artystyczny obraz. Jednak to przekszta³cenie ma te¿ dobr± stronê, czyli prostotê i ³atwiejszy do zrozumienia przekaz.

#2 2008-04-23 15:22:03

wojtek

Power User

4169733

Re: zadania na POLSKI!

ZAD. 1
Przedmiotem uwagi tekstu lirycznego jest atmosfera Neapolu, ogólne wra¿enie w³oskiego miasta. Fragmenty prozy natomiast skupiaj± siê na dok³adnym opisie infrastruktury Neapolu, opowiadaj± o budynkach, ulicach i w³oskim wybrze¿u.
Wiêksze wra¿enie robi na mnie tekst napisany wierszem, poniewa¿ lepiej ³±czy opis miasta z wra¿eniami autora. Zastosowane tam ¶rodki literackie nadaj± utworowi wyj±tkow± formê.
Moim zdaniem, tekst liryczny napisano, aby podkre¶liæ walory opisywanego miasta i zachêciæ wszystkich ludzi do zwiedzenia go. Natomiast utwory napisane proz± przypominaj± mi fragmenty przewodnika, w którym zawarty powinien byæ dok³adny opis miasta.

-->-> My future starts today, not tomorrow <-<--

#3 2008-04-23 16:04:35

Nightmarepigi

User

6910055
Call me!

Ale jazda. xD Normalnie jeste¶my zajebisci.

Carpe diem

#4 2008-04-23 16:31:34

roziajuzia

Noob

7807449

ahaha szósta A RLZ

Stopka forum

RSS