Debile 2b

Forum klasy 2b gim

#1 2008-04-23 14:14:24

xnothingxspecialx

Power User

zadania na POLSKI!

1. WOJTEK ZAPOMNIAŁ MI DAĆ! xD

2.
a) Liryka bezpośrednia
b) Liryka pośrednia
c) Liryka pośrednia
d) Liryka bezpośrednia

Dokonując rozróżnień kierowałem się różnicami między liryką bezpośrednia, a pośrednią. W Liryce bezpośredniej wypowiada się podmiot liryczny w pierwszej osobie. Natomiast w liryce pośredniej osoba mówiąca pozostaje nieujawniona, wyrażająca uczucia za pomocą opisu, narracji a nawet dialogu.

3.Uważam , że upodobnić do prozy można by tekst nr 2. Jest ciekawy. Można by opisać go na większej ilości kartek. Gdyby rozbudować go do formy książki o mniej wiele wiecej osób zachciało by go przeczytać. Tekst 1 byłby również dobrze odebrany przez czytelników, jeśli byłby opowieścią. Aby zmienić te teksty na prozę, trzeba by było napisać utwory tekstem ciągłym, bez wersów. Również należałoby nadać mu formę opowiadania.

4.a) Niebo w błocie – antyteza
[niebo] pije ziemie – animizacja
[niebo] szarpie drzewa – animizacja
b) śmierć człowieka jest jak upadek państwa potężnego – porównanie
c) nie wabił mnie spiżowy pomnik  - animizacja
I małomówna, cicha sława – animizacja

5. Zmiana środków poetyckich na język prozy to niezbyt udany zabieg. W prozie brakuje epitetów dzięki którym łatwiej sobie wyobrazić pokazywany świat. Fragmenty wierszy są bardziej filozoficzne i występuje w nich porównanie, które nadaje wierszowi artystyczny obraz. Jednak to przekształcenie ma też dobrą stronę, czyli prostotę i łatwiejszy do zrozumienia przekaz.

#2 2008-04-23 15:22:03

wojtek

Power User

4169733

Re: zadania na POLSKI!

ZAD. 1
Przedmiotem uwagi tekstu lirycznego jest atmosfera Neapolu, ogólne wrażenie włoskiego miasta. Fragmenty prozy natomiast skupiają się na dokładnym opisie infrastruktury Neapolu, opowiadają o budynkach, ulicach i włoskim wybrzeżu.
Większe wrażenie robi na mnie tekst napisany wierszem, ponieważ lepiej łączy opis miasta z wrażeniami autora. Zastosowane tam środki literackie nadają utworowi wyjątkową formę.
Moim zdaniem, tekst liryczny napisano, aby podkreślić walory opisywanego miasta i zachęcić wszystkich ludzi do zwiedzenia go. Natomiast utwory napisane prozą przypominają mi fragmenty przewodnika, w którym zawarty powinien być dokładny opis miasta.

-->-> My future starts today, not tomorrow <-<--

#3 2008-04-23 16:04:35

Nightmarepigi

User

6910055
Call me!

Ale jazda. xD Normalnie jesteśmy zajebisci.

Carpe diem

#4 2008-04-23 16:31:34

roziajuzia

Noob

7807449

ahaha szósta A RLZ

Stopka forum

RSS